Project
Traumagerichte Beeldende Therapie
Meer dan 30% van de cliënten met trauma gerelateerde klachten profiteert niet van de reguliere traumabehandelingen die worden voorgeschreven vanuit nationale richtlijnen en onderzoek en die alle gebaseerd zijn op cognitieve gedragstherapie. De groep die niet profiteert betreft bijvoorbeeld cliënten met een slecht verbaal geheugen, die niet/moeilijk kunnen praten over hun ervaringen. Voor hen sluit behandeling soms niet goed aan omdat het teveel insteekt op cognitieve verwerking. Een andere groep die nu niet voldoende profiteert staat liever niet stil bij traumatische ervaringen. Deze groep kan soms juist heel goed verbaliseren maar zit vast in vermijding waardoor het werken aan herstel niet goed lukt.
Beeldende therapie biedt een wezenlijk andere therapeutische ingang dan verbale, cognitieve therapie, omdat beeldende therapie werkt via de ervaring en gebruik maakt van beeldende middelen. Op deze manier wordt methodisch gewerkt aan persoonlijke doelen van de cliënt. In de praktijk blijkt traumagerichte Beeldende Therapie een passende behandeling die regelmatig wordt ingezet. Het visuele, tastbare, ervaringsgerichte karakter van Beeldende Therapie sluit aan bij de vaak woordeloze, visuele en zintuiglijke aard van trauma’s. Deze aanpak is echter te weinig onderbouwd door middel van onderzoek en wordt nog weinig ingezet. Dat is een gemis volgens clientvertegenwoordigers. Een onderzoek naar het ontwikkelde `Trauma-Focused Art Therapy protocol' liet eerder positieve resultaten zien qua haalbaarheid en toepasbaarheid. Dit onderzoek werd uitgevoerd bij vluchtelingen.
De hoofdvraag in dit onderzoek is: Wat is het effect van het Trauma-Focused Art Therapy protocol bij cliënten met traumagerelateerde klachten en hoe ervaren de cliënten deze werkwijze?
Het doel van het onderzoek is inzicht verwerven in effect en werking van traumagerichte beeldende therapie zodat de kwaliteit en beschikbaarheid van traumabehandeling wordt vergroot. Ook is het doel om traumabehandeling beter aan te laten sluiten bij de behoefte van cliënten om op een andere manier te werken aan persoonlijk herstel.
Door bij te dragen aan de onderbouwing van deze interventie krijgen cliënten, die nu niet behandeld worden of langdurige behandelingen krijgen zonder resultaat, straks mogelijk wel een passende behandeling.
Het genoemde protocol wordt geïmplementeerd in de specialistische ggz (GGNet / ARQ e.a.). Via een Mixed Methods design met zowel kwantitatieve als kwalitatieve onderzoeksmethoden wordt onderzocht of deze aanpak werkt en hoe cliënten en therapeuten de werkzaamheid ervaren.
Dit project wordt uitgevoerd door het Bijzonder lectoraat Vaktherapie bij Persoonlijkheidsstoornissen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in samenwerking met de Stichting CCC Foundation.
Terug naar Projecten